NEWTEK leverer bl.a. smarte solar bænke, der kan oplade elcykler og mobiltelefoner i det offentlige rum. Bænkene opsamler via solceller energi, der lagres i et batteri.

Grønne løsninger og god kundedialog

Som nystartet virksomhed handler det om en opsøgende og proaktiv tilgang til markedet, og om at invitere sig selv med til bordet. Virksomheden NEWTEK har siden 2015 udviklet og solgt innovative energi- og miljøeffektive løsninger indenfor belysning, byrumsinventar og mobilitetsudstyr.

Af: Michael Winther

Morten Nyholm Jensen, adm. direktør og idémanden bag NEWTEK

NEWTEK har opdelt sine miljø- og energivenlige produkter og løsninger i to forretningsområder. TekLight er for belysning hvor især LED-teknologien er i fokus, mens UrbanGO er for smart og moderne byrumsinventar og mobilitetsudstyr. Virksomheden blev grundlagt for lidt over to år siden med det klare formål, at levere den bedst mulige kvalitet indenfor de to forretningsspor.

- Vi tilbyder typisk vores kunder produkter og løsninger, som er udviklet og produceret hos anerkendte producenter i fortrinsvis Skandinavien, Tyskland og Holland. Det gør vi, fordi vi af erfaring ved, at kvaliteten kan holdes høj og hele vejen igennem. Og allerede inden vi startede, besluttede vi os for, at vi ville stå på mål for kvaliteten i vores ydelser fra start til slut. Det betyder dels, at kunden bliver guidet og vejledt fra den første spæde kontakt til endelig levering og installation, dels at vi opnår en bedre reaktionsevne i forhold til behov, som igen sikrer øget tillid til vores virksomhed, fortæller Morten Nyholm Jensen, der er adm. direktør og idémanden bag NEWTEK.

LED-lys og fordelene

Morten Nyholm Jensen har inden NEWTEK gjort karriere i den el-tekniske branche. Han er uddannet diplomingeniør, og har senest været partner i en installatørkæde. Derfor er det ikke overraskende, at NEWTEK har kastet sig over LED-teknologien, som kilde til bl.a. belysning i ejendomme og af gader, parker og stier.

Virksomheden leverer belysningsløsninger til både kommunale, offentlige og private virksomheder, der kan omfatte indbyggede sensorer, der styrer lysets styrke med udgangspunkt i en basisbelysning. Den sensorstyrede og intelligente belysning gør, at lysniveauet automatisk justeres, hvor der er behov for det og dermed optimeres energien til det nødvendige.

- Vores aktive intelligente LED-belysning til parker, stier og gader har flere fordele. Det er ekstremt energieffektivt og giver tryghed for de færdene. Den sensorstyrede belysning gør, at området, stien eller vejen forsynes med en fastsat grundbelysning. Men i takt med at man bevæger sig frem i terrænet øges lysstyrken, når den passerende aktiverer sensorerne, siger Morten Nyholm Jensen, der fortsætter:

- Vores belysningsløsninger til det offentlige rum er et af vores specialområder, men vi er også eksperter i LED-løsninger til ekstra udfordrede miljøer, såsom svømmehaller og idrætsanlæg samt lagerrum og industrilokaler, hvor der stilles øgede krav til både lys, sikkerhed og holdbarhed.

Grøn omstilling

Verden efterspørger bæredygtige og fremtidssikre løsninger på alle felter. Smarte løsninger, der giver nye oplevelser og muligheder i byrummet. El-cyklen skal oplades, mobiltelefonen ligeså eller den bærbare computer. Vi forventer service, og vil have den service, der er nødvendig for at begå os i det digitale samfund, hvor vi hele tiden, på den ene eller anden måde er online og i dialog med omverdenen. Derfor er der brug for innovative løsninger, der reducerer klodens energiforbrug og klinger positivt ud på klimakontoen. NEWTEK’s motto er: Vi ved ikke hvad der sker i fremtiden – vi kan kun være med til at påvirke den. Og det har de i den grad gjort med kreative løsninger og produktkvalitet fra øverste hylde.

I byrummet er NEWTEK leveringsdygtig i smarte og ikke mindst CO2-neutrale løsninger til opladning af forskellige batteridrevent elektronisk grej. Det sker bl.a. i deres produktserie af solare smart bænke og borde, der er udstyret med indbyggede solceller og batterier, som omdanner og lagrer sollys til elektrisk energi. Den energi kan anvendes til en lang række applikationer. Udover at oplade el-cykler, mobiltelefoner eller laptops, kan de også anvendes i det offentlige rum til at styre og drive eksempelvis et springvand eller LED-lys.

Smart City

Bulding Green

Man kan møde NEWTEK på Building Green messen i Forum i København den 1. og 2. november. Her præsenterer de aktiv intelligent belysning drevet af solenergi, solare ladestationer som standere eller udformet som byrumsmøbel samt bæredygtige belysningsstolper med individuelt design.

Samtidig åbner kombinationen af solcelleteknologi og brugen af forskellige sensorer op for, at man i byrummet kan indsamle en række data til informativt brug eller i forbindelse med byplanlægning. Det kan være data om trafik, temperatur, CO2, støj, affald, kloaksystemer og bygningers ressourceforbrug. Det handler om smart city, og indsamling af BigData man ikke tidligere har haft mulighed for at indsamle.

- Vores tilgang til at skabe smarte byer er efter devisen, at man tænker stort, men starter småt og tester hurtigt og effektivt. Det sker ud fra den filosofi, at skal smart city initiativer blive en succes, skal de have en positiv indvirkning på byens mennesker på både kort og lang sigt. Vi leverer et miks af solid viden og stor erfaring og med en faglig styrke, der gør, at vi har øje for de innovative potentialer i optimal ressourceudnyttelse. Vi har den ubeskedne ambition, at være blandt de dygtigste til at folde energieffektive teknologier og bæredygtige løsninger ud, og det skal ske med primært fokus på anvendelse af alternative materialer og energikilder. Bl.a. introducer vi nu designstolper til belysning i kompositmateriale, som er et bæredygtigt materiale målt i forhold til metaller, og som udvider perspektiverne med hensyn til holdbarhed, sikkerhed og ergonomi. Man kan få dem til at ligne alt fra et birketræ og til en girafhals, og ved at lægge LED lys ind i masten, kan man give et område sit helt eget udtryk, siger Morten Nyholm Jensen.