Billedtekst her

Investeringsfond klar med milliarder: Du skal bevise din grønne effekt

Med fem milliarder kroner kan Danmarks Grønne Investeringsfond være nøglen til kapital for mange danske virksomheder. Men virksomheden skal ikke kun bevise, at de har en sund forretning. De skal også kunne dokumentere, at de gør Danmark grønnere.

Af: Michael Winther

Michael Zöllner

Danske politikere er verdens bedste til grøn omstilling.

Sådan lød konklusionen i februar måned fra Verdensbanken på baggrund af en omfattende rapport.

Rapporten skulle klarlægge, hvilke lande der blandt andet er bedst til energieffektivitet og vedvarende energi, og her strøg Danmark til tops med 94 ud af 100 point.

Et af de initiativer, som danske politikere har bragt til verden, er Danmarks Grønne Investeringsfond.

Fonden, der blev grundlagt i 2014, har til formål at investere i virksomheder, der fremmer den grønne omstilling samtidig med, at virksomheden er en solid forretning. Fonden har en låneramme på fem milliarder kroner, og hvis danske virksomheder skal have fingrene i dem, skal de kunne præstere begge ting.

- Det er afgørende, at virksomheder, der arbejder med at fremme grøn omstilling, har adgang til risikovillig kapital. Vi har en stor pose penge til netop det, og vi kan finansiere virksomheder, der både har en sund økonomi, potentiale til at skalere sin forretningsmodel og kan bevise sin grønne effekt, siger Michael Zöllner, der er erhvervskundedirektør i Danmarks Grønne Investeringsfond.

Men hvornår er noget grøn omstilling? Er det eksempelvis grøn omstilling at klimasikre en by, spørger Michael Zöllner retorisk.

- Ja, det imødegår i hvert fald de problemer, vi har, fordi vi ikke historisk har været grønne. Men klimasikring er i vores optik ikke grøn omstilling. Det bliver det, når virksomheder opnår en målbar grøn effekt, og gør det på et kommercielt grundlag, siger han.

Samme grønne målstok

Det er fondens grundvilkår, at den grønne effekt skal kunne måles og dokumenteres. Fonden arbejder derfor ikke kun med en finansiel bundlinje, men også med en grøn bundlinje. Hver gang millionlån udbetales til danske virksomheder, udbetales de med en forventning om en bestemt effekt i CO2-besparelser, mindre udledning af NOx, SOx og partikler, eller i mængden af genanvendt materiale.

- Hver gang, vi vurderer et projekt, tager vi jo stilling til, om noget er grøn omstilling eller ej. Og det er der mange holdninger til. Derfor har vi udviklet det, vi kalder ”den grønne lineal”, som er den målestok, vi bruger, når vi skal vurdere, om projektet fremmer grøn omstilling. Det er afgørende for os, at vi vurderer virksomheder ud fra samme målestok, og at det er klart for enhver, hvordan vi har vurderet dem, siger Michael Zöllner.

Eksportmuligheder

En af virksomhederne, som har fået et grønt lån, er midtjyske Innogie. De producerer et aktivt tag, der udelukkende består af solceller. Taget kan sammen med et passende batteri dække op til 80 procent af energibehovet i den bygning, det sidder på. Kun i de mørke vintermåneder er der behov for bidrag fra el-nettet.

Med finansieringen fra Danmarks Grønne Investeringsfond vil Innogie for alvor gå ud på internationale markeder. Der hvor Tesla bl.a. har sat fokus på lignende løsninger.

- Det patenterede system byder på en spændende eksportmulighed. Både nybyggeri og den eksisterende bygningsmasse vil kunne opnå store besparelser ved at gøre taget aktivt i stedet for, at det er passive flader som i dag. Samtidig er der allerede internationalt fokus på tilsvarende løsninger, så potentialet for at nå ud på nye markeder er stort, siger Michael Zöllner.

Innogie tikker derfor alle boksene af, når Danmarks Grønne Investeringsfond skal se på projekter. De har en god forretning, deres forretningsmodel er skalerbar, de udbreder brugen af solenergi, og de optimerer energiforbruget ved at integrere el og varme i løsningen. Ikke ved at udvikle en ny teknologi, men ved at sætte den sammen på en sådan måde, at folk kan bruge det.

En ting er at bringe de eksisterende teknologier i spil på en ny måde, men det handler også om innovation og udvikling af nye teknologier, påpeger Michael Zöllner.

- De nye teknologier skal ud af laboratoriet og skabe gavn i samfundet. Her kan fonden være et værktøj til at kommercialisere og accelerere den proces, forklarer Michael Zöllner.

Om Danmarks Grønne Investeringsfond

Danmarks Grønne Investeringsfond er en selvstændig statslig lånefond. Fonden er en del af den politiske aftale ”Et grønnere Danmark” fra 2014, og blev levedygtig i 2015. På 2½ år har fonden givet tilsagn for 890 mio. kr. til 28 projekter.

Fonden kan finansiere investeringer inden for tre fokusområder: vedvarende energi, energioptimering og ressourceeffektivitet.