Indhegning af multibane - produceret af Veksø - til Urban Media Space i Aarhus med design udført af arkitekt Kristine Jensens Tegnestue

VEKSØ skaber byrum med godt design, gode materialer og stor indlevelse

Byrummet har fået en renæssance, og betragtes i dag som en ressource. Det skal være smukt og rart at opholde sig i, og det skal leve op til nutidens krav om funktionalitet og bæredygtige løsninger. Virksomheden VEKSØ har gennem mere end 50 år hævet standarden for byrumsoplevelser.

Af: Michael Winther

Louise Dal Cowen er ansvarlig for marketing og kommunikation i VEKSØ.

Christian Olsen er udviklingschef i VEKSØ, og arbejder strategisk med byrummets muligheder.

For VEKSØ handler det grundlæggende om, at give brugerne bedre oplevelser i byerne. Helt centralt i deres arbejde står, at skabe byrum der er smukke og rare at være i. Byrum hvor æstetik, design, funktionalitet og oplevelser går hånd i hånd. Og byrum der bliver passet på, fordi de er værd at opholde sig i.

- Af erfaring ved vi, at hvis tingene er smukke at kigge på, giver værdi for brugerne og samtidig forholder sig til design og æstetik, så holder tingene længere. Folk passer simpelthen på dem, og på den måde undgår man vandalisme i byrummet, forklarer marketing- og kommunikationsansvarlig Louise Dal Cowen fra VEKSØ.

Brugernes behov

Byrumsinventaret fra VEKSØ omfatter en bred palette af gennemtænkte og håndgribelige produkter, der kan løfte byrummet ud i andre dimensioner, og dermed skabe nye og optimale rammer for både færden og socialt samvær. Produktlisten tæller bl.a. bænke og borde, affaldskurve buslæskure, træbeskyttere og slyngplantestativer samt miljøstationer og postkasser. Men også cykelstativer, cykelpumper og overdækninger. Gælder det belysningssiden omfatter programmet pullerter med lys, mastelamper samt både udendørs og indendørs belysning. Endelig har VEKSØ også spærrebomme og pullerter i produktporteføljen.

- I vores produktprogram lægger vi stor vægt på, at vores produkter er nemme og billige at drifte og vedligeholde. Vi udarbejder nemlig løsninger, der holder og løsninger, der imødekommer kundernes og brugernes behov. Derfor bruger vi også meget tid på dialog og kommunikation med vores kunder, inden vi søsætter et nyt byrumsprojekt, hvor vores inventar indgår. Det handler om afklaring af behov, forventningsafstemning og en dialog om hvad det aktuelle byrum skal bruges til, og hvilke brugerkrav det skal honorere. Vi er nemlig dialogsøgende og lyttende i vores udviklingsprojekter, og den rådgivning vi giver. Det er vi overbeviste om, giver det bedste resultat, fortæller Christian Olsen, der er udviklingschef i VEKSØ.

Smart City

Kunderne for VEKSØ’s innovative byrumsløsninger er kommuner, entreprenører, boligforeninger, trafikselskaber og el-installatører. Hertil kommer samarbejder med en lang række øvrige professionelle aktører, der arbejder med byrumsfornyelse og byindretning. Især spiller begrebet Smart Cities i dag en stor rolle, når byrummet tages til debat i landets kommuner, hvor ambitionerne er at skabe de mest optimale rammer for borgerne med hensyn til by- og udeliv.

VEKSØ er leveringsdygtig i alle genrer af projekter, der har som formål at skabe de bedste betingelser for nye måder at bruge byen op byens opland på, herunder løsninger der tackler infrastrukturelle udfordringer.

- Vi er naturligvis med på bølgen under begrebet af Smart Cities. Men vi kaster os ikke ud i det med hovedet under armen. Naturligvis har vi affaldsspande, der med en digital indretning fortæller, hvornår de skal tømmes, og vi har sensorstyret LED-lys i vores produktsortiment. Men for os er Smart Cities et bredere begreb, end blot digitale installationer i byrummet. Smart Cities er nemlig også at få byerne til at hænge sammen. Få døde byområder til live igen, og med smarte byrumsinstallationer dirigere trafikken af gående og cyklende derhen hvor man fra et planlægningssynspunkt gerne ser, at byrummet bliver indtaget. Med vores løsninger vil jeg sige, vi skaber sammenhængskraft i byerne. Der er tale om totalleverancer, der omfatter lækkert design, smart indretning og materialer med øje for bæredygtighed. Og gælder det byrumsinstallationer i træ, er det fortrinsvis nordiske træsorter, vi gør brug af, og naturligvis forarbejdet i nordisk ånd, forklarer Christian Olsen.

Samskabelse

VEKSØ

Se mere om VEKSØ på
www.vekso.dk
og se VEKSØ’s film om
Smart City på linket:
www.vekso.dk/smart-city

VEKSØ er i dag et datterselskab under energikoncernen NRGI. Det giver mange fordele, stor synergi og mange faglige kapaciteter at trække på. Ikke mindst betyder ejerforholdet, at VEKSØ har konsolideret sin position, som markedsledende i branchen. Det giver sikkerhed for innovation, nytænkning og en vilje og nysgerrighed på at møde kunderne hvor de er. Sparre med dem og i flok løfte udfordringen med at skabe endnu bedre og oplevelsesrige byrum.

- Vi har en historie, der rækker mere end 50 år tilbage. Det hele startede med produktion af de velkendte VEKSØ cykelstativer. Dem producerer vi stadig og i flere forskellige designs. Men gennem innovation, dialog og en fremtidsorienteret tilgang, har vi i dag en række produkter, der løfter den æstetiske og funktionelle oplevelse af byrummet. Vi samarbejder til højre og venstre. Det gælder videns- og uddannelsesinstitutioner og mange andre aktører. Vi tror nemlig på at samskabelse er vejen frem. Det er her vi finder nøglen til nye produkter, og nye initiativer i byrumsfornyelsen, siger Louise Dal Cowen.