Foto: Niels Nygaard

Modificeret og bæredygtigt træ vinder frem i arkitekturen

Der kan være god miljømæssig mening i at bruge modificeret nordisk fyrretræ i stedet for at transportere hårdttræ hjem fra Asien eller Afrika.

Foto: Niels Nygaard

Fra naturens hånd er træ et bæredygtigt materiale, der bliver til på solenergi, CO2 og vand, men som byggemateriale kan træ blive endnu mere miljørigtigt. I behandlingen og udviklingen af træ har industrien i dag fokus på energieffektive og miljørigtige løsninger, hvor man bl.a. ser på træprodukternes livscyklus i forhold til det samlede energi- og ressourceforbrug.

- Der er to måder at anskue et energiregnskab på, siger Thomas Mark Venås, der er sektionsleder for Træ og Miljø på Teknologisk Institut, og giver eksemplet et vindue med en ramme og karm af træ.

Foto: Niels Nygaard

- På den ene måde ser man på, hvad man konkret sparer på varmeregningen ved at udskifte et gammelt vindue med dette nye vindue. Men man kan også betragte energiforbruget i hele vinduets livcyklus som et samlet regnskab. Her hører det med, hvor meget energi, det har krævet at fremstille træet, transport og bearbejdning af vinduet og hvor robust træet er i forhold til vedligeholdelse og levetid, fortæller Thomas Mark Venås.

Teknologisk Institut arbejder sammen med industrien om udvikling og test af nye modificerede træprodukter, der i det samlede energiregnskab klarer sig bedre end almindeligt træ når det kommer til levetid og vedligeholdelse.

- For eksempel er et problem med ubehandlet fyrretræ, at det kan optage store mængder fugt og dermed nemt får svampeangreb, når det bruges udenfor. For at forhindre svampeangreb, kan man give træet en behandling med biocider som fx kobber som i trykimprægnering. Det er effektivt og ofte en billig løsning, men mange søger i dag alternative løsninger, fortæller Thomas Mark Venås.

En af løsningerne er Kebony, hvor man giver træet en særlig beskyttelse ved at fylde træets hulrum op med furan, der gør, at træet ikke optager så meget fugt. Behandlingen gør samtidig træet modstandsdygtigt mod svampeangreb, så det holder længere. Behandlingen øger træets hårdhed så det kan matche egetræ og visse tropiske hårdttræstyper. Andre løsninger er Thermowood, der er varmebehandlet træ eller Accoya – en anhydridbehandling, der gør træet modstandsdygtigt over for svampeangreb.

Gentofte Skole

Af: Per Fischer, Arkitema Architects

”Tilbygningen til Gentofte skole er et nyt lære-, være- og værksted for indskolingsklasser og SFO. Det er således de mindste årgange som skal finde sig godt tilpas, lære og eksperimentere her dagen igennem.

Foto: Niels Nygaard

Vi har tilstræbt at give bygningen sit eget liv i forhold til den eksisterende rødstens skolebygning ved et design, der placerer sig midt imellem skolen og det grønne element – midt imellem arkitektur og natur. Naturen går i dialog med bygningen, når grønne klatreplanter ad udspændte wirer indtager store områder af facaderne og skaber en lodret biotop med fuglereder, sommerfugle og spændende insekter”.

”Vi søgte en sanselig og imødekommende facadebeklædning egnet både til direkte eksponering og som baggrund for de grønne slyngplanter. Derfor faldt valget på Kebony, som vi ser som et overbevisende alternativ til tropisk træ, når bæredygtighed, udseende og holdbarhed uden behandling er afgørende parametre. Farverne i klatreplanternes løv changerer med årstidernes skiften, og Kebony beklædningen bliver gradvist sølvgrå ivarierende glans, og vil som planterne give en varieret refleksion af sollyset over året.