Kulturbroen Aalborg, den smukkeste cykelsti, gangbro og holde-i-hånd-sti.

- grøn og bæredygtig belysning

Skønt LITE handler om lys, er de også gode til at bruge ”lyttesansen” og lade sig inspirere af samarbejdspartnere og de problematikker, som kunderne står over for, samt omgivelserne.

Af: Jane Kølby

Han – Lars Andersen, grundlægger og medindehaver af nordjyske LITE, uddannet elektriker og i særdeleshed iværksætter – elsker den gode historie, bl.a. den om Apple-ikonet Steve Jobs, der efter en samtale med en landmand gik hjem og opfandt musen til sin MAC.

Lars Andersens stemme bølger af latter, og iværksætteren bag LITE er tydeligvis ikke helt almindelig.

- Nok godt det samme, for så havde investoren bag LITE, nordmanden Gunner Fantoft, der styrer et konglomerat med 30 virksomheder, og som har boet mange år i Danmark, måske ikke troet på mig og den plan for LITE, som vi fik skruet sammen for godt 5 år siden. Vi startede i 2012 i Nørresundby og har haft fuld fart på lige siden. I dag er jeg 32, og nu er vi klar til at fortsætte væksten, for LITE har markeret sig godt både nationalt og internationalt.

LED - den miljørigtige vej frem

LITE – Light Innovation Technology – arbejder med belysningsprojekter i både ind- og udland og er professionel leverandør af innovative og specialbyggede belysningsløsninger inden- og udendørs – alt baseret på LED-produkter.

- Med anvendelse af bæredygtige LED-kvalitetsprodukter bidrager vi til at gavne miljøet, understreger Lars Andersen, for LED har skabt revolution inden for belysning og erstatter de traditionelle pærer. Og den miljørigtige LED belysning giver lysteknologien en stribe fordele, der igen resulterer i store besparelser, fx:

Lavere strømforbrug udleder betydelig mindre varme og nedsætter brandfare. Langt mere robuste end traditionelle lyskilder. Kan dæmpes og fås i varme og kolde farvenuancer. 3-5 gange længere levetid end traditionelle sparepærer

Med de mange forskelligartede regler, der hersker i verden i dag, handler LITE også bredt, bl.a. indkøbes komponenter, fx LED-chips, i USA og Europa. Komponenterne sendes til Kina, hvor en stor del af LITE’s produkter produceres og kvalitetskontrolleres af LITE’s egne medarbejdere. Derefter distribueres de færdige produkter til hele verden.

Inspiration og sparring

Lars Andersen, iværksætter, elektriker og grundlægger af LITE.

- Vi henter også vores inspiration både indenhus hos vores meget dedikerede og visionære medarbejdere, men også udefra. Vi lytter til kunder og branchefolk, og vi er omgivet af en fokusgruppe, der deltager i brain storming. Vi har et meget dynamisk hold. En af mine fornemste opgaver er fortsat at finde de bedst mulige medarbejdere, og lige nu kan vi godt bruge flere belysningssælgere. Svært fordi de ikke blot skal være dygtige sælgere, men i særdeleshed også vide noget om produktet og dermed kunne signalere rådgivning – sådan er vores DNA!

Og så bliver vi selvfølgelig også vakt, når der udbydes spændende projekter, som vi hyppigt byder ind på.

For også at vække kundernes købelyst har LITE opbygget Danmarks største showroom i Nørresundby med LED-belysning i det rette miljø.

- Hvert eneste rum er på 50 m2, fordi kunderne netop skal have mulighed for at opleve produkterne i den rette kontekst, forklarer Lars Andersen.

Jeg har aldrig rigtigt forstået the missing link – at der ikke var et rum, hvor kunderne kunne stå og afprøve og lege med fx det lys og de lyskilder, som vi gerne vil sælge, og dermed få mulighed for at leve sig ind i, hvordan vores produkter kunne bruges hjemme hos dem i deres virksomheder. Det er den slags, der tænder mig, og derfor tror jeg naturligvis også, at det vil være interessant for vores potentielle kunder.

Danmark – et energirigtigt foregangsland

Danmark har med sin miljørigtige politik en meget fin position i EU og betragtes som et foregangsland.

-Vi har fokus på reduktion af CO2-udslip og generelt på energibesparelser, hvilket bl.a. har resulteret i, at kommunerne er blevet pålagt at udskifte deres gadelamper. Og her har LITE været hurtigt ude med konkrete tilbud og fået utroligt interessante opgaver. Samme strategi benytter vi nu også i Sverige og ikke mindst i Norge, hvor vi har etableret os med den tidligere direktør for Osram som administrativ direktør i vort nye selskab.

Kulturbroen

LITE

Leverandør af belysningsløsninger
Baseret på LED-produkter
Hovedsæde i Nørresundby

Se mere på:
lite-led.dk

Blandt LITE’s spændende opgaver var også Kulturbroen Aalborg, der forbinder Aalborg med Nørresundby via en gang- og cykelsti over Limfjorden.

-Det er et smukt projekt, der også er egnet til en romantisk holde-i-hånd-tur, understreger Lars Andersen.

LITE lavede et designudspil af håndværnet med en integreret belysningsløsning og efterfølgende en mock-up (demo-model, red.) i showroomet, så kommunens belysningsinstans, der skulle servicere belysningen, og firmaet, der skulle montere håndværnet, kunne godkende løsningen. Håndværnet er udfræset i rustfri poleret aluminium, og både belysning – et LED bånd - og elektronik er integreret.

Broen er bare 2 ½ meter bred. Lyset er hvidt, men genspejlingen gennem rækværket giver det en fantastisk smuk rød nuance om aftenen, forklarer en stolt Lars Andersen, der også blev ekstra glad, da Kulturbroen modtog ROS-prisen 2017.

- Det er jo fantastisk dejligt for LITE at være med i et betydningsfuldt projekt, der bliver anerkendt!